Kuchenki mikrofalowe cieszą się dużą popularnością i są praktycznymi urządzeniami, które zostały wynalezione i opatentowane w połowie ubiegłego wieku. Obecnie jednak znacznie różnią się od dawnych sprzętów, służących tylko i wyłącznie do podgrzewania potraw. Przed podjęciem decyzji, jaką mikrofalówkę wybrać, warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.
Rodzaje kuchenek mikrofalowych
Są dwa rodzaje kuchenek mikrofalowych – wolnostojące i do zabudowy. Wersja pierwsza jest najlepszym wyborem, gdy kuchnia już jest wyposażona. Taką mikrofalówkę wystarczy postawić na którymś z blatów, podłączyć do prądu i można z niej korzystać. Istnieją wersje z obudową plastikową i metalową. Pierwsze są tańsze, jednak lubią się przebarwiać i gorzej się prezentują.
Mikrofalówka do zabudowy dużo lepiej będzie skomponowana z meblami w kuchni. Można ją także całkowicie schować za frontem meblowym. Należy jednak pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji. Kuchenki mikrofalowe do zabudowy są także bardziej stabilne niż wersje wolnostojące.
Czym się kierować przy wyborze?
Pojemność i rozmiar
To pierwsza kwestia, nad którą należy się zastanowić. Na rynku najczęściej spotykane są urządzenia o pojemności od 20 do 30 litrów. Jeśli mieszka się samemu, najmniejsza wersja w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak chce się piec duże porcje mięsa dla kilku osób i często gotuje się na parze, lepiej zdecydować się na większy sprzęt. Małe kuchenki mikrofalowe zajmują około 45 cm szerokości blatu, natomiast w przypadku większych nieco ponad 50 cm.
Moc mikrofalówki
Moc jest najważniejszym parametrem, który mówi o efektywności działania sprzętu. Urządzenie o większej mocy szybciej nagrzeje komorę.
Spirala grzejna czy grill kwarcowy
Spirala grzejna znajduje się w górnej części komory i występuje w tańszych modelach kuchenek mikrofalowych. To rozwiązanie niestety utrudnia utrzymanie urządzenia w czystości. Dodatkowo spirala wolno się studzi i można się poparzyć. Grill kwarcowy to umieszczone w obudowie lampy kwarcowe, które są dużo szybsze i zużywają mniej energii. Ponadto łatwiej utrzymać taki sprzęt w czystości.
Gotowanie na parze
Warto zwrócić uwagę na wyposażenie. Niektóre modele posiadają np. naczynie przeznaczone do gotowania na parze. Takie urządzenie umożliwia przygotowywanie zdrowych potraw.