Jaka podłoga w kuchni?

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym spędzamy zazwyczaj bardzo dużo swojego czasu. W tym miejscu nie tylko przygotowujemy posiłki, ale również po prostu spędzamy czas z rodziną i znajomymi. Podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim wytrzymała oraz odporna na uszkodzenia – jaką wybrać?

Najsolidniejsze płytki podłogowe

modne płytki oktagonalne do każdej kuchniNajczęściej wybieranym rozwiązaniem są płytki ceramiczne, takie podłogi są bardzo wytrzymałe, mają niską nasiąkliwość i nie wycierają się zbyt szybko. Co więcej płytki ceramiczne są stosunkowo niedrogie, także może pozwolić sobie na nie każdy z nas. Obecnie do wyboru jest dużo rozmiarów, kolorów oraz wzorów, także można bez problemu dopasować płytki do swoich potrzeb oraz upodobań.

Oryginalne płytki oktagonalne

Jeżeli zależy nam na zaaranżowaniu kuchni w sposób niepowtarzalny i jesteśmy dosyć odważni, to warto mieć na uwadze płytki oktagonalne – wybierz najlepsze. Takie rozwiązanie pozwala na uzyskanie niesamowicie ciekawych efektów aranżacyjnych.Takie płytki nie są problematyczne w układaniu, montuje się je identycznie, jak zwykłe płytki podłogowe, także nie trzeba się o to obawiać.

Podłoga w kamienia?

Oczywiście nie trzeba ograniczać się wyłącznie do płytek ceramicznych, równie dobrze można postawić na podłogę z kamienia. Bardzo dobrze sprawdzi się granit – to zdecydowanie najbardziej wytrzymały materiał na podłogę. Nie będzie się ścierał, nie zarysuje się, jest odporny na kwasy używane w kuchni np. ocet. Można zdecydować się również na takie materiały jak klinkier czy terakota.

Pamiętajmy, że bardzo ważną kwestią jest także rozmiar oraz kolor płytek podłogowych. Najlepiej aby podłoga stanowiła z resztą aranżacji spójną całość, szczególnie w małych pomieszczeniach. Wybierając jednobarwne płytki do całej kuchni, można ją nieco optycznie powiększyć, wnętrze będzie wydawać się dużo bardziej przestronne.